Sunday, 9 June 2013


lepas gigih blaja bawak keta..
.
.
.
.

aherrnyaaa
.
.
.
.
29/5/2013
.
.
i got P for P** (bkn nm penuh). yehaaa..
alhamdulillah






lepas dpt je sticker ni maka langkah ak semakin memanjang  panjang.

perkara 1st yg ak pikir adalah nak hantar kargo @ barang2 yg berkotak2 balik rumah.
disebabkan rate harga pos, kreta api & bas nak angkot suma barang2 ni balik umah agak mahal, (undergrade dulu ak kena 200++, skg ni barang lebih kurang je byk) dgn drastiknya mentol idea bercahaya. ting!
baik drive sndiri..lgpon da sbulan xbalik. tiket sumaa da abes time2 cuti agong ni

ak bgtau niat kt penasehat peribadi merangkap org sayang kuat, cik A. masa tu tgh benti makan lepas balik photoshot kenduri puan I dan hasben, cik N ada skali.
langsung kena bangkang..aku tau poin dia bernas. tapi si degil tetap nokk jugok.

A: "mu nak drive sorang?hisshh ak xbagi! da la skg musim cuti, byk kreta, pastu mu nk gerak malam. lagi xboleh. jgn!"

N: "klu temankan boleh. one way jgk nk blk. sorang2 xbleh"

si degil (SD) : "insya Allah,,trust me..(Allah ada)". padahal ak pon cuak la jgk. buat2 brani je.

SD:.... 
N:....
A:....

********

mlm tu jgk ak trus cari kreta sewa.
lepas ejas2. dapat! yehaa
trus msj cik A
cik A xsetuju :( ,, hati rasa xsedap katenye.
lantas ak carik resepi + perisa tambahan nak sedapkan hati cik A yg budiman hati cik A xboleh xsedap sbb di si penasehat setia paling osem stakat ni. 
msj cik N, tny nak join balik skali. lepas tny boss besar merangkap maknya..
Cik N: pukul brapa nk gerak?
sd : lepas zohor. insya Allah.
sd: dia ad 2 opsyen: 1 folo A ikot pantai, 2 ikot merapoh tp xde pantai. jom ikot pantai!
N: hehe boleh je insha Allah. nt mintak ijin big bos dlu.
sd: ok! jap wajar diawalkan pjalanan @ still nk folo A? (pendapat org bpengalaman sgt diperlukan)
N: itulah umi kata jln pantai jauh, dgn musim cuti skola ni ha, keta byk kot. nt smp lewat. plus nak patah blk pahang lg pastu. ke nk overnite gombak? hehe
N: gerak awal ikot merapoh. ok ke?
sd: aha ok jgk tu ikot merapoh. menarik. makanya jom 1230 @ cdgn lain?
N: boleh, iA.weuu. mentally prepared utk jln sesak tau. :D
sd: baik mentor :D ada org calm & cool kt sblh. oyeah2! insya ALLAH.

maka geng pengembaraan bermula.

yg plg ummpph! (:

1) co-driver sgt byk crite yg range dia dari lucu,  adik suka buat experiment sc yg real smpai kena sorokkan buku experiment tu, jalan da marah, so on~ smpai la ke perkongsian ilmiah. sirius ak blaja byk benda sepanjang jalan. sabarnye org sblh bcerita + melayan ak merapu. yg paling terkesan, setiap cerita dia akan selitkan hikmah2. kira haritu pakej, driving sambil kutip ilmu. best!
2) xtido pon spnjg 9 jam dlm keta! wohaa. 1 pencapaian jalan jaoh yg tegar utk mata stakat ni. klu x, xsmpai sejam, konfem tertidoo..
3) dapat bonus pelangi!! yg ni paling terharu + speechless.





4) co- yg osem cekap siap bagi tips kat setiap bukit, selekoh. + snapkan gambar2 gojes kat atas.
5) sampai rumah dgn selamatnyee..alhamdulillah.

:) :) :) sayang cik A ngn N lebihhh. <3. jazakillah.

smpai kat rumah. makan2, rehat, gelak2, main kucing, buat bising. mak suka gaya N. sopan katenye. siap suruh ak yg xbrapa nak sopan ni buat dia contoh teladan. adoii. kena sebijik. haha.

esoknye lepas antar N blk rumah btemankan along & abg yg protective yg amaaat.

atas hiway

abg: brapa lama dpt lesen ni?
sd: err..4 hari. hehe
abg: haaa..ni kalo nk kire xabeh pantang lagi tau x? da laa jaoh.
sd: ....hehe.lek aa..org da tawakal byk2.(kena sbijik lagi)
abg: len kali jgn buat camni, bia stabil dulu baru bwk jauh2.
sd: ...heee. ok~..
abg: ish..*geleng kpala. 

sejujurnya,, ak sukakan cabaran mcm ni. bukan sebab nk tunjuk hebat @ da besar kepala. tapi dari situ, ak rasa nikmat yg ALLAH sgt dekat. nikmat bertawakal. blaja berdikari. muhasabah diri. belajar dgn benda2 sekeliling. setiap yg susah pasti ada yg DIA mudahkan. dan ak mengaku, takda 1 pon nikmat DIA yg boleh aku dustakan. Terima kasih utk rasa ENGKAU beri ni, ya Rabb.

*Mak: bila kita bgantung sepenuh harapan kt DIA, DIA akn tunjukkan jalan keluar utk setiap apa yg kita runsingkan.

hari itu, keyakinan ak bertambah kuat ngn nasihat 13 tahun lepas, nasihat cik A + cik N.. 

p/s: analogi pelangi lepas hujan: DIA ambil org yg kita sayang, sbb DIA nak ganti dgn org2 yg kita sgt perlu nasihat2 bernas dia utk masa sekarang & masa depan yg lebih colorful. 

terima kaseh kpd semua yg terlibat!!! sb tolong support si degil berdikari~

:)

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahu akbar. la ila ha illallah..

**bersambung** kalu rajin.hihi.

No comments:

Post a Comment