Thursday, 22 January 2015

Tajuknye: setahun lebih kemudian~

Bismillahirrahmanirrahim...

Woahh..setahun lebih tinggalkan kawasan ni. kosong. terbiar. terabai. sian~

Terasa ni menulis semula. 

Now im writting! woha.. 4 sentences. ok la tu permulaankan..

heee 

Sepanjang tempoh pertapaan ni, baaaanyakk perkara da berlaku.. 

1) daripada sorang yang xda hala tuju..berkat doa mak xputus2, usaha xpenah jemu, harapan xpenah kenal putus asa. ak merangkak slow2..menuju impian terbengkalai selama ni.

2) ..sesungguhnya 7 bulan yang berlalu ni memeritkan. Jatuh,bangun,tergolek,kena pijak, kena lenyek, kena paksa, kena hentam bertubi2. Alhamdulillah. 1 pon xmelemahkan semangat juang utk terus berjalan, buat yg terbaik. Dia bagi pinjam rasa Redha. makin taf plak rasa hati ni..ngeh2.

3) banyak belajar 'looking at the positive sides" walaupon da xda langsung point nak bersangka baik.

4) tragedi demi tragedi, baik yang melanda dalam diri/ luar (politik, ekonomi, persekitaran, kapal terbanh, banjir besar), semakin buat aku terfikir, semua yang ada ni sementara. xkekal. Sekelip mata boleh diambil balik.

ok now! 23/1/2015.

New Journey..begins.

Tema kali ni: "Fokus kedepan", "Gali Kelebihan Diri" & "Fully Utilize My Own Potential"

Alhamdulillah.. Allah Maha Mendengar

Banyak jalan2 keluar DIA da tunjukkan. Syukur T_T...moga mata hati terus celik, cerah terima Nur-Nya

"Dalam susah, ada Mudah"- Al-Insyirah

#Kutiplah hikmah setiap perkara yang terjadi, dalam perjalanan, pengembaraan..biar harini xnampak lagi kegunaan, esok lusa kita mesti perlukan. Percayalah.

*tulis sikit2 ja dulu..amik mood. sampai dapat momentum.
**Thanks Kak Ain, paksa amik "16 personalities test".. (;.. next chapter: Mula Kenal Siapa Saya..

okda. bai~



Friday, 14 June 2013

can I??



traveling solo





be a traveler??..bukan utk 2,3 hari..tapi banyak2 hari~

bebas..
tgk pemandangan yg osem along de way..
belajar lagi berdikari
tambah ilmu mana2 yg kurang..[banyak sgt yg kuranggggg ni~ (_ _')]
tgk budaya & adat resam org.  (ceh..xbleh blaa)
yg utama, tambah rasa "hamba"

mungkin boleh.
mungkin~

..dan persoalannye *sape yg sanggup "make things happen" tugeder2.. 

awak. ko. korang sekalian. boleh berkenalan?

"eh kita pernah kenal r sblm ni"~~

..zZzzz..

bila masa tinggal kan kita,
kita dewasa dgn cara berbeza..
kehendak, kemahuan, keperluan, impian, cita2..
xselari dalam guni macam dulu2..

jangan salah anggap,

xpernah salahkan masa wat so ever
alasan sibuk langsung x releven, 
tu suma kita yg cipta,
cuma yg aku faham, komitment,
& priority kita,
xselari dalam guni macam dulu-dulu. 

jadi..aku hormat,
kehendak, kemahuan, keperluan, impian, cita2..
awak. ko. korang. semua,

dan juga aku.

zZzzzz


jap.
.
.
.

sedar x yg sekarang ni,
kita mmg pengembara?

zZZZzz..

bangun2!!

*siapa2: tolong kejut, bila aku terlalu lena~

p/s: haa kejot tu jgn goncang kaki, nt ak betol2 terkejot.
xbangun2 da. :p

(_ _')

Sunday, 9 June 2013


lepas gigih blaja bawak keta..
.
.
.
.

aherrnyaaa
.
.
.
.
29/5/2013
.
.
i got P for P** (bkn nm penuh). yehaaa..
alhamdulillah






lepas dpt je sticker ni maka langkah ak semakin memanjang  panjang.

perkara 1st yg ak pikir adalah nak hantar kargo @ barang2 yg berkotak2 balik rumah.
disebabkan rate harga pos, kreta api & bas nak angkot suma barang2 ni balik umah agak mahal, (undergrade dulu ak kena 200++, skg ni barang lebih kurang je byk) dgn drastiknya mentol idea bercahaya. ting!
baik drive sndiri..lgpon da sbulan xbalik. tiket sumaa da abes time2 cuti agong ni

ak bgtau niat kt penasehat peribadi merangkap org sayang kuat, cik A. masa tu tgh benti makan lepas balik photoshot kenduri puan I dan hasben, cik N ada skali.
langsung kena bangkang..aku tau poin dia bernas. tapi si degil tetap nokk jugok.

A: "mu nak drive sorang?hisshh ak xbagi! da la skg musim cuti, byk kreta, pastu mu nk gerak malam. lagi xboleh. jgn!"

N: "klu temankan boleh. one way jgk nk blk. sorang2 xbleh"

si degil (SD) : "insya Allah,,trust me..(Allah ada)". padahal ak pon cuak la jgk. buat2 brani je.

SD:.... 
N:....
A:....

********

mlm tu jgk ak trus cari kreta sewa.
lepas ejas2. dapat! yehaa
trus msj cik A
cik A xsetuju :( ,, hati rasa xsedap katenye.
lantas ak carik resepi + perisa tambahan nak sedapkan hati cik A yg budiman hati cik A xboleh xsedap sbb di si penasehat setia paling osem stakat ni. 
msj cik N, tny nak join balik skali. lepas tny boss besar merangkap maknya..
Cik N: pukul brapa nk gerak?
sd : lepas zohor. insya Allah.
sd: dia ad 2 opsyen: 1 folo A ikot pantai, 2 ikot merapoh tp xde pantai. jom ikot pantai!
N: hehe boleh je insha Allah. nt mintak ijin big bos dlu.
sd: ok! jap wajar diawalkan pjalanan @ still nk folo A? (pendapat org bpengalaman sgt diperlukan)
N: itulah umi kata jln pantai jauh, dgn musim cuti skola ni ha, keta byk kot. nt smp lewat. plus nak patah blk pahang lg pastu. ke nk overnite gombak? hehe
N: gerak awal ikot merapoh. ok ke?
sd: aha ok jgk tu ikot merapoh. menarik. makanya jom 1230 @ cdgn lain?
N: boleh, iA.weuu. mentally prepared utk jln sesak tau. :D
sd: baik mentor :D ada org calm & cool kt sblh. oyeah2! insya ALLAH.

maka geng pengembaraan bermula.

yg plg ummpph! (:

1) co-driver sgt byk crite yg range dia dari lucu,  adik suka buat experiment sc yg real smpai kena sorokkan buku experiment tu, jalan da marah, so on~ smpai la ke perkongsian ilmiah. sirius ak blaja byk benda sepanjang jalan. sabarnye org sblh bcerita + melayan ak merapu. yg paling terkesan, setiap cerita dia akan selitkan hikmah2. kira haritu pakej, driving sambil kutip ilmu. best!
2) xtido pon spnjg 9 jam dlm keta! wohaa. 1 pencapaian jalan jaoh yg tegar utk mata stakat ni. klu x, xsmpai sejam, konfem tertidoo..
3) dapat bonus pelangi!! yg ni paling terharu + speechless.





4) co- yg osem cekap siap bagi tips kat setiap bukit, selekoh. + snapkan gambar2 gojes kat atas.
5) sampai rumah dgn selamatnyee..alhamdulillah.

:) :) :) sayang cik A ngn N lebihhh. <3. jazakillah.

smpai kat rumah. makan2, rehat, gelak2, main kucing, buat bising. mak suka gaya N. sopan katenye. siap suruh ak yg xbrapa nak sopan ni buat dia contoh teladan. adoii. kena sebijik. haha.

esoknye lepas antar N blk rumah btemankan along & abg yg protective yg amaaat.

atas hiway

abg: brapa lama dpt lesen ni?
sd: err..4 hari. hehe
abg: haaa..ni kalo nk kire xabeh pantang lagi tau x? da laa jaoh.
sd: ....hehe.lek aa..org da tawakal byk2.(kena sbijik lagi)
abg: len kali jgn buat camni, bia stabil dulu baru bwk jauh2.
sd: ...heee. ok~..
abg: ish..*geleng kpala. 

sejujurnya,, ak sukakan cabaran mcm ni. bukan sebab nk tunjuk hebat @ da besar kepala. tapi dari situ, ak rasa nikmat yg ALLAH sgt dekat. nikmat bertawakal. blaja berdikari. muhasabah diri. belajar dgn benda2 sekeliling. setiap yg susah pasti ada yg DIA mudahkan. dan ak mengaku, takda 1 pon nikmat DIA yg boleh aku dustakan. Terima kasih utk rasa ENGKAU beri ni, ya Rabb.

*Mak: bila kita bgantung sepenuh harapan kt DIA, DIA akn tunjukkan jalan keluar utk setiap apa yg kita runsingkan.

hari itu, keyakinan ak bertambah kuat ngn nasihat 13 tahun lepas, nasihat cik A + cik N.. 

p/s: analogi pelangi lepas hujan: DIA ambil org yg kita sayang, sbb DIA nak ganti dgn org2 yg kita sgt perlu nasihat2 bernas dia utk masa sekarang & masa depan yg lebih colorful. 

terima kaseh kpd semua yg terlibat!!! sb tolong support si degil berdikari~

:)

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahu akbar. la ila ha illallah..

**bersambung** kalu rajin.hihi.

Thursday, 4 April 2013

tajuknye; saya ada seeko keluang :)



Dia 

bagai seorang pahlawan 

menjadi pembela 

pada yg tiada upaya 

dengan ketangkasan 

langkah pergerakannya 

menewaskan musuh 

yang membuat angkara 

dialah satria 

biar pun dimana jua 

dia datang dikala malam tiba 

melakukan tugas mulia 

didesa juga dikota 

dia akan memberikan bantunya 

demi hidup aman sejahtera 

keluang man..keluang man..keeeluang man...








'KeluangMan' saya spesel. 
sebab dia ada pintu sesuka hati. 


nanti suka2 je dia muncul kat mana yg dia suka. 
aahh suka hati dia laaa.. 
dia jugak spesis terancam. 
sebab dia resesif. 
erk. yeke?
ahahaha.


p/s: jaga diri. jaga iman. terima kasih utk setiap senyuman. 

p/s/s: sy doakan smoga cepat jumpa dengan jodoh compliment yg ngn awak. amiiin.

Saturday, 30 March 2013

rahsia ini telah lama aku pendamkan..


...Tiba masanya segala2nya kuceritakan.. ecewah.. 
suara kumbangku berkumandang utk kesekian kalinya..

serabut dengan thesis writing ni aku terkenang someone.

benda ni berenang2 dlm otak aku lately.

sebab dia ada cerita hidup yg lagi osem dari tetralogi laskar pelangi.

aku pun xterbayang camana dia boleh harung suma masalah sepanjang hidup tanpa merungut. 

TANPA MERUNGUT.. 

sambil asik dok ulang ALLAH tu Maha Adil, Maha penyayang, Maha tahu apa yg DIA rencanakan. kita kena terima semua dengan redha. REDHA..yg ikhlas xmerungut @ mengeluh..

dulu serius aku xfaham. apa maksud redha yg sebetul2nya?

Camana dia boleh bersangka baik sampai macam tu skali??

xkan xde rasa sedih kot..

sedangkan dia da hilang mak masa tingkatan 1,,terpaksa berenti skolah jaga adik2

kerja kat rumah orang yg asik kena maki

pastu umur 44 da jadi janda beranak 5 yang nakal gilaaa baru nak kenal dunia. 

pulak tu setahun lepas tu ayah sumber kekuatan turun sahut jemputan sakaratul maut.

maybe ada kot,,tapi dia xpenah tunjuk..

aku cuba memasukkan kaki kedalam kasut dia..

xmuat..tak mampu nak lalui benda camni.. 

setakat rumah sewa kena pecah pun da gelabah..

sesungguhnya melepak bersama dia adalah 1 nikmat dunia yg xdapat aku dustai

dari situ aku banyak belajar erti hidup.

1) maksud bersyukur yg walau sekecik/ seteruk mana pun kita rasa kena cakap alhamdulillah. contohnye macam kalau org mengumpat kita, xperlu marah2 @ kecik hati. cakap alhamdulillah sebab orang tu tengah transfer saham kat kita. jangan berenti kat situ,, maafkan jugak org tu dengan niat kita mudahkan urusan dia. nanti  xpayah susah2 dia cari kita kat padang masyar. mudahkan urusan orang ni banyak benefit wooo.. inshaAllah.. kalo nak extra mark..balas setiap keburukan orang dengan kebaikan(ops. jujurnye tahap ni aku xmampu lagi..tengah bertatih..). semua baik buruk dia Allah. DIA nak test hati kita macam mana. ehhh ingat nak masuk syurga free2 ke..mesti laa kena ada ujian kemasukan beb.

2) maksud sifir hidup, terkurang disana terlebih kat situ (qada & qadar). contohnye pendek tapi gemok. xpandai kelim kulit karipap tapi pandai perabihkan karipap goreng tanpa membazir. hee. 

3) maksud yg kita kena bergantung penuh kat DIA je. (the power of tawakal) *ayat peberet lepas abes koling2 "keluar rumah jgn lupa doa tawakal" disaat aku tengah belek2 ayam kat mydin (tapi keluar tadi xbaca pon. erk. ok. ok) lepas mintak resepi masak lemak cili api utk kali ke berapa ntah prestasi long term memori aku sangat merudum aher2 ni. dan pulang dengan selamat bersama ayam tersebut. contoh.

4) maksud yang kalau nak suka/cinta kat org xsalah. boleh. yay green lite!! kena berpada2, jgn over limit. semua cinta selain DIA tak long lasting katanya.

5) maksud buat sesuatu benda tu nak apa sebenarnya (niat). kalau nak tunjuk terer, alamatnya esok jugak akan diperbodohkan. tapi kalau niat tu sesuci embun pagi,, susah macam mana pun halangan,,hati tetap tenang. plus boleh lompat hurdles tu dgn jayanya lagi lantas memecahkan rekod rumah sukan dalam kejohanan sukan tahunan sekolah2.

6) maksud yang Tuhan tu saaaangaat laa Adil lagi Maha Tahu lagi Maha Bijaksana lagi Maha Memahami lagi Maha Penyayang. contoh dia ambil org yg kita sayang harini. tapi 10, 20 tahun akan datang dia ganti ngn anak2 yg dengar kata..ehem. contohhh.. (jangan cakap ini semua poyooo..tumbuk kang). apa2 pun,, setiap yg dia bagi tu,,ada timbal balik.

oh! banyak lompong2 jahiliah dalam hati aku selama ni..T_T astaghfirullahal azimmm...

You know you are the number one for me

You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh, oh, number one for me
There's no one in this world that can take your place
Oh, I'm sorry for ever taking you for granted, ooh
I will use every chance I get
To make you smile, whenever I'm around you
Now I will try to love you like you love me
Only God knows how much you mean to me




Ya Allah,,tolong hadiahkan dia satu tempat kat syurga nanti. bersama bekas suaminya iaitu ayah dan org2 yg dia sayangi..

Kasihani dia sebagaimana dia mengasihani anak2nya sejak baby lagii..

amiiinn ya rabbal al amiinnn..







Sunday, 15 July 2012

bonus













Ilmu dicari, tapi hikmah hanya Dia yg bagi.

Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan selain DIA, kepadaMu aku kembali.

Enaf said. :)

Thats All. 

Full stop.

*Ego & Pendam? ahahaha. tgh jaga aib org dan lidah sebenarnya. xpalah. teruskan melabel. :)

Friday, 22 June 2012

hehehe



ni..anak angkat baru mak aku.


a.k.a


adik tiri sebab kena berebut kasih sayang ngn mak aku. angkat..




ini abu. kelabu. calon ibu mithali taun ni. ni lepas jilat anak2 dia. penat sgt .

No camera plis!
xsempat bagi nama 1 :( . Muncit ^^. xsempat bagi nama 2 :'(. xsempat bagi nama3. T_T


hai. saya Simba^^

teknik mengusha lubang hdg berjaya. yes!

muka nak blagak. ciss..

wihuuu~

dia da prasan org curi2 snap

malas layan

amekkau!



aww..silau rr..
smbong tido atas riba lagi tuh. tau la 'empuk'~
kena paksa bangun

sbb nak ajak teman tgk upin ipin. hehehe.